Mekatronik Mühendislerinin Sektördeki Yeri Hakkında Röportaj

Mekatronik Platformu Yazarı Azra Zehra SARACALI Mekatronik Mühendisleri Derneği Derneği Genel Merkez İcra Kurulu Başkanı Abdullah ÖZVER ile Mekatronik Mühendislerinin Sektördeki Yeri hakkında merak edilen soruları cevapladı.

Röportajı okumak için tıklayınız.

Röportaj Detayları

Azra Zehra Saracalı;

    • Merhaba Abdullah bey öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
 

Abdullah Özver;

Ben Muhammed Abdullah Özver Mekatronik Mühendisleri Derneği İcra Kurulu başkanıyım. 2019 yılında Doğu Akdeniz Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümünden mezun oldum. 6 ay kadar bir iş arayışı sürem oldu, sonrasın Hatice Bayraktar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Makine Bölümünde 1 yıl ücretli öğretmenlik yaptım. 1 yılın sonunda Gebze’de özel makine ve fikstür üretimi yapan Entegrem Elektromekanik firmasında proje ve imalat sorumlusu olarak 2 yıl çalıştım. Kasım 2022 itibariyle SC Otomasyon firmasında çalışmaya başladım. SC Otomasyon konveyör ve robotik sistemler alanında uzmanlaşan bir firma. Burada da mekanik tasarım alında çalışıyorum.

Azra Zehra Saracalı;

  • Mekatronik Mühendisi ne yapar, hangi alanda çalışır?
 

Abdullah Özver;

Mekatronik mühendisliği makine, elektrik-elektronik, bilgisayar, yazılım ve robotik gibi birçok farklı alanı kapsıyor. Mekatronik Mühendisleri bu alanların ortak kullanıldığı bir işte de çalışabildiği gibi bu alanlardan birinde uzmanlaşarak tek bir alanda da çalışabilir. Ben mekanik tasarım alanında çalışıyorum, makine tasarımı yaparak bir makinenin imalatını gerçekleştirebilirim. Makinenin otomasyonunun, elektrik bağlantılarının nasıl olacağı, nasıl çalıştığı konusunda teknik olarak bazı bilgilere sahip olursam tasarım yaparken bunlara dikkat ederek daha işlevsel bir makine tasarlayabilirim. Mekatronik bize bunu katıyor, otomasyon alanında kendini geliştiren bir kişi mekanik bilgisine sahip olursa programı yazarken mekanik kısmını da düşünerek çalışmasını yapabiliyor. Çalıştığım sektöre bakacak olursak günümüzde diğer bölümlerden mezun olan mühendislerde kendi alanını etkileyen farklı mühendislik alanları ile ilgili temel düzeyde bilgi edinmeye çalışıyorlar. Mekatronik Mühendisliği mezunları bu yönden avantaja sahip oluyor.

Azra Zehra Saracalı;

    • Mekatronik Mühendisleri Derneği olarak neler yapıyorsunuz?
 

Abdullah Özver;

Mekatronik Mühendisleri Derneği İstanbul’da 2016 yılında kuruldu. İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli olmak üzere dört şubemiz bulunuyor. Mekatronik Mühendisleri Derneği olarak sadece Mekatronik Mühendisleri değil tekniker, teknisyen bunlarla birlikte Mekatronik birçok alanı kapsadığı için makina, elektrik-elektronik ve yazılım gibi birçok farklı alandan üye ve görevlilerimiz olabiliyor. Farklı bölümlerden arkadaşlarımızda dernek çalışmalarından faydalanabiliyor. Üniversitelerde öğrencilerin kariyer hayatlarını planlamaları için “Geleceğini Tasarla” ismiyle konferanslar düzenliyoruz. Hem kişisel gelişim hem de mesleki gelişimle ilgili birçok farklı alanda eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimleri üyelerimize ücretsiz veya indirimli olarak sunuyoruz. Firmaların yüksek ücretler ile verdiği eğitimlerden üyelerimizin indirimli bir şekilde faydalanmasını sağlıyoruz.

Üyelerimizin kariyer hayatlarını şekillendirmeleri için kariyer eğitimleri veriyor, iş ve staj arayışlarına destek oluyoruz. Mühendis, tekniker ve teknisyen ilanları için 4.000 kişinin kayıtlı olduğu CV havuzundan uygun olan çalışanları firmalara yönlendiriyoruz.

Kariyer ve eğitim dışında akademik çalışmalar da yürütmeye çalışıyoruz. Mekatronik Mühendisliği alanında tek dernek olduğumuz için üniversitelerin Mekatronik Mühendisliği bölümleri ile sürekli iletişim halindeyiz ve çalışmalarımız üniversiteler tarafından desteklenmektedir. Üniversite bölüm başkanları ve hocalarından oluşan Akademik Kurulumuz bulunmaktadır. Akademik kurulumuz ile üniversitelerdeki Mekatronik Mühendisliği bölümleri arasında işbirliğinin ve iletişimin arttırılmasını hedefliyoruz. Ayrıca meslektaşlarımızın talepleri doğrultusunda mesleki hakların ve yetkilerin arttırılması, hak kayıplarının korunması için çalışmalar yürütüyoruz.

Azra Zehra Saracalı;

    • Derneğin CV Havuzunda 4bin kişi olduğunu belirttiniz. Firmalar bu CV’lere nasıl ulaşabiliyor, kariyer çalışmalarınız hakkında daha detaylı bilgi verebilir misiniz?
 

Abdullah Özver;

Burada öncelikle şunu belirtmek isterim, dernek olarak KVKK süreçlerine önem vermekteyiz, adaylardan firmalar ile CV’lerini paylaşabilmek için onay alıyoruz. Firmalardan ise paylaştığımız CV’leri amacı dışında kullanılamayacağı, ilgili firma dışında başka firmalar ile paylaşılmaması hususunda onay alıyoruz.

İş ve staj ilanı yayınlamak isteyen firmalar bizimle ilanlarını ilgili formlarımız aracılığıyla paylaşıyor. Mekatronik birçok alanı içinde barındırdığı için diğer bölümlere ait mühendis, tekniker ve teknisyen ilanlarını da paylaşıyoruz. Mekatronik mühendisleri bu ilanlara da başvurabiliyor. Bizimle paylaşılan ilanları kendi sistemimiz üzerinden yayınlıyoruz. Bu ilanlara gelen başvuruları topluyoruz ve CV Havuzumuza kayıtlı 4bin kişiden firmanın aradığı profile uygun olabilecek kişileri de firmalar ile paylaşıyoruz. Bu sayede firmalar kendi kriterlerine en uygun olan kişiyi rahatlıkla seçebiliyor. İş arayanlar ile firmalar arasında köprü görevi görüyoruz diyebilirim.

Aslında derneğin eğitim ve kariyer çalışmalarını birbirinden çokta fazla ayırmadan değerlendirmek gerekiyor. Yaptığımız hem mesleki hem kişisel gelişimle ilgili eğitimler ile firmaların aradığı mühendisler yetiştirmeyi hedefliyoruz. İrtibatlı olduğumuz 6000 firmadan dönem dönem nasıl bir mühendise ihtiyaçları olduğu hakkında geri bildirim alıyoruz, eğitimlerimizi buna göre şekillendiriyoruz. Bir firma yeni mezun bir mühendisi işe aldığı zaman, belli bir süre iş öğretmek ve kendi alanıyla ilgili eğitmek ve bu kişiye yatırım yapmak zorunda. Biz yaptığımız çalışmalar ile firmaların üzerinden bu yükü de almış oluyoruz.

Azra Zehra Saracalı;

    • Bir ilana onlarca veya yüzlerce kişi başvurabiliyor, iş başvurularında nasıl dikkat çekebilir, kendimizi öne çıkarabiliriz?
 

Abdullah Özver;

Mühendis olun veya olmayın bir iş başvurusu yaptığınız zaman CV’nizi inceleyen kişinin dikkatini çekmeniz gerekiyor. CV hazırlama konusunda dikkat edilmesi gerekenleri daha önce yaptığımız eğitimin kaydını YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gerekenlerden kısaca bahsetmem gerekirse; firmalara birçok başvuru geliyor, CV’nizin dikkat çekmesi için öncelikle ilk bakışta 5-6 sn içerisinde göze görsel açıdan güzel görünmesi gerekiyor. Görsel olarak dikkat çekerse daha detaylı incelenmeye başlıyor. İlana uygun olan özelliklerin öne çıkarıldı, gereksiz detaylardan kaçınıldığı, görsel olarak güzel ve düzenli bir CV hazırlamak gerekiyor.

Herkesin CV haricinde yaptığı projeleri ve o güne kadar ortaya koyduğu çalışmaları gösterebilecekleri portfolyo oluşturmasını tavsiye ediyorum. Portfolyo yaptığınız tasarımları, ürettiğiniz elektronik kartları vb. çalışmalarınızı anlattığınız bir PDF doküman olabilir. Kişisel sitenizde, sosyal medya platformlarında, yazılımcı iseniz GitHub gibi platformlarda, tasarımcıysanız GrabCad gibi platformlarda, LinkedIn veya medium gibi platformlarda yaptığınız çalışmaları yayınlayarak, kendinize dijital bir portfolyo oluşturabilirsiniz. Bende kendi çalışmalarımı kişisel sitemde paylaşıyorum. Kendinize bir portfolyo oluşturup iş başvurusu yaptığınız zaman CV’nin yanında bu dokümanı da ortaya koyar ve ilandaki beklentilerini karşılayan kişi olduğunuzu gösterirseniz firmalar sizi havada kapar, maaşınızı kendiniz belirler ve artık firmalar sizi değil, siz firmaları seçersiniz.

Azra Zehra Saracalı;

    • Genellikle firmalar tecrübeli eleman aradığı için okuldan yeni mezun olan kişilerin iş bulması daha zor oluyor, öğrencilere tecrübe kazanmaları için ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?
 

Abdullah Özver;

İnternette espri amaçlı bu şekilde bazı iş ilanı paylaşımlar görebiliyoruz, “20 yaşında yeni mezun ama 25 yıl tecrübeli eleman arıyoruz”. Bu işin esprisi ama firmalar gerçekten tecrübeli yeni mezun aramaktadır. Nasıl tecrübeli yeni mezun olabiliriz, buna bakmamız lazım.

Öğrencilik sürecinde sadece okul derslerine giderseniz, mezun olduktan sonra iş bulma süreniz uzayacaktır. Okul hayatında kişinin kendini geliştirmek için attığı adımlar çok önemli. Dersler dışında çeşitli kurslara katılarak belli bir alanda uzmanlaşabilirler. Bunun dışında proje ve yarışmalara katılmak, mümkünse gönüllü stajlar yapmak, sosyal ve mesleki alanda çalışan kulüp, dernek veya topluluklarda görev alarak hem mesleki hemde sosyal açıdan kendisini geliştirmek, son olarakta zorunlu staj dönemini verimli ve doğru geçirmek. Öğrenciler mezun olduktan sonra hangi alanda çalışmak istiyorsa, hangi alana ilgi duyuyorsa o alanda çalışan bir firmada staj yapmalı ve staj sürecini boş geçirmemeli. Siz kalite kontrol üzerine çalışan bir yerde staj yapar ama mezun olduktan sonra tasarım alanında iş başvurusu yaparsanız, en son tercih edilecek kişi olursunuz. Bu yüzden hangi alanda çalışmak istiyorsanız o alanda staj yapmalısınız, o alanla ilgili firmaların yayınladığı iş ilanlarını incelemeli ve ne istediklerini öğrenip öğrencilik sürecinde kendinizi o konularda geliştirmelisiniz. Bu sadece son sınıfta değil, üniversite birinci sınıftan itibaren öğrencilerin yapması gereken bir şey.

Azra Zehra Saracalı;

    • Öğretmenlik yaptığınızı belirttiniz son olarak bunu sormak istiyorum, Mekatronik Mühendisleri öğretmenlik yapabiliyor mu?
 

Abdullah Özver;

Ben meslek lisesinde Uzman adı altında ücretli öğretmenlik yaptım. Mekatronik Mühendisleri üniversitelerden formasyon eğitimi alarak Endüstriyel Otomasyon bölümlerinde meslek öğretmeni olarak çalışabilir, memur olarak kamuda atanabilir. Mekatronik Mühendisliği alanında formasyon eğitimi veren çok fazla üniversite yok ve bu eğitimi her zaman açmıyor okullar, dernek olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda üniversiteler ile formasyon eğitimlerinin açılması için görüşmeler yapıyoruz. Olumlu olması durumunda formasyon eğitimleri hakkında üye ve takipçilerimize ayrıca bilgi vereceğiz. Dernek sosyal medya hesaplarımızı takip ederek bu ve benzeri, gelişme ve çalışmalardan haberdar olabilirsiniz.

Azra Zehra Saracalı;

    • Verdiği değerli bilgiler için Mekatronik Mühendisleri Derneği İcra Kurulu Başkanı Sn. M. Abdullah ÖZVER’e teşekkür ederim.

×